Digitaal

Hulp bij verbetering digitale vaardigheden
De samenleving wordt steeds digitaler. Zo vindt contact tussen burgers en overheden steeds vaker digitaal plaats. Maar ook de communicatie met zorginstellingen of winkelen gaat steeds vaker digitaal. Gemeenten en cursusaanbieders zorgen samen voor cursussen digitale vaardigheden voor inwoners die dat nodig hebben.

Aantal mensen met weinig digitale vaardigheden
Ongeveer 11% van de Nederlanders van 16 tot 65 jaar heeft geen of weinig ervaring met de computer. Onder Nederlanders van 55 jaar en ouder is dit zelfs zo’n 20%. Van de laaggeletterden in Nederland kan ruim 30% niet goed omgaan met een computer. Deze mensen kunnen onvoldoende zelfstandig digitaal informatie opzoeken en verwerken op een veilige manier.

Problemen door weinig digitale vaardigheden
Mensen met weinig digitale vaardigheden hebben meer kans om werkloos te worden en te blijven. Online solliciteren is voor hen moeilijk. En bij steeds meer banen hebben mensen de computer nodig voor hun werk. Ook hebben deze mensen vaak weinig sociale contacten, bijvoorbeeld via sociale media. Laaggeletterden hebben vaker contact met de overheid en met zorgverleners. Zonder computervaardigheden is het moeilijker om bijvoorbeeld om een uitkering of toeslag aan te vragen. Of om contact te krijgen met zorgverleners, waardoor iemands gezondheid kan verslechteren. Zo komt iemand met weinig digitale vaardigheden steeds verder in de problemen.

Informatiepunt digitale overheid
De plek waar je terecht kunt als je vragen hebt over de digitale overheid. Bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, huur- en zorgtoeslagen, rijexamen, kinderbijslag enzovoort. Maar ook voor hulp bij het gebruik van mijnoverheid.nl, de werkmap van het UWV of bijvoorbeeld het online betalen van een verkeersboete.
Bibliotheekmedewerkers helpen met het vinden van informatie op internet of verwijzen je door naar lokale partners als het nodig is om in te loggen op een website van de overheid.

Digitaal Inloopspreekuur
Loop binnen met vragen over mobiele telefoons, smartphones, laptops, tablets, e-readers of het internet. Ook voor vragen over bibliotheek-apps.

Digi-oefenplein
Voor het onder de knie krijgen van digitale vaardigheden is het belangrijk dat je veel oefent. Door regelmatig op een digitaal apparaat te werken, ontstaat automatisme en zelfvertrouwen. Bij het Digi-oefenplein kun je onder begeleiding van een bibliotheekmedewerker oefenen met bijvoorbeeld het downloaden van apps, emails versturen of werken met Word. Bij het begeleid oefenen bepaal je zelf wat je wilt leren.