Hoewel zorgverleners zijn opgeleid tot het praktische beroep zorg verlenen, wordt een langetermijnvisie en multidisciplinaire samenwerking steeds relevanter. In wijksamenwerkingsverbanden (WSV’s) wordt namelijk gevraagd om een koers en bestuurscompetenties. Om besturen hierin te ondersteunen hebben Rijncoepel en WSV Support samen met Reos en Zorg en Zekerheid een leergang voor WSV-besturen ontwikkeld.
De leergang besteedt aandacht aan planmatige, doelgerichte en goede samenwerking binnen de veranderende wereld waarin het WSV zich beweegt. In een set van vijf dagdelen gaan WSV-besturen aan de slag met vijf verschillende thema´s voor het eigen WSV, namelijk interne en externe omgeving; plannen maken; samenwerken; uitvoeren en monitoren en financieel management. De pilotgroep rond de module halverwege november af. De tweede en derde lichtingen lopen nog tot februari 2023. Per lichting doen er vier verschillende WSV-besturen mee met elk minimaal twee bestuursleden.
Uitzoomen
Zo ook Michiel Grijsen, apotheker en bestuurslid van WSV Oegstgeest. Samen met twee huisartsen in Oegstgeest vormt hij het bestuur. Zij volgen de derde lichting. De leergang haalt hen uit de dagelijkse reuring en maakt hen bewust van hun positie als wijksamenwerkingsverband. “Wij zijn praktijkgerichte mensen”, zegt hij. “Ik als apotheker en de andere twee bestuursleden als huisartsen, zijn geneigd ons te focussen op de dagelijkse bezigheden binnen de praktijk. We hebben een volle agenda met onder meer patiënten helpen, medicijnen bereiden enzovoort.”
“Maar op de derde lesdag moeten we bijvoorbeeld een project pitchen”, licht Grijsen toe. De pitch moet een inspirerend verhaal worden waarbij het WSV zijn positie inneemt. Dit vindt het bestuur best een moeilijke opgave, omdat het zorgveld en de politiek altijd in beweging zijn. In combinatie met een drukke praktijk vraagt dit ruimte. Grijsen: “Door zo’n opdracht zoom je uit en moet je samen nadenken over de lange termijn. Opnieuw kwam een visie naar boven, de visie die we vanaf de start van het WSV al hebben. We willen een digitaal gezondheidsplein zijn als wijksamenwerkingsverband.”
Dit digitale gezondheidsplein is een omgeving op internet waar overzichtelijk staat vermeld welk specialisme waar in Oegstgeest zit en wat zij kunnen betekenen voor de patiënt. “Alles moet een plek krijgen met bijvoorbeeld links naar de website van de zorgverlener. Tegelijkertijd geeft het deze disciplines een positie vanuit het WSV, bij wijze van ‘hiermee willen we ons verenigen”, vertelt Grijsen. “De contouren zijn in ieder geval geschetst en na de scholing willen we het concreet vormgeven.”
Draagvlak creëren
WSV Oegstgeest bestaat nu ruim twee jaar. De start was wat roerig vanwege de coronapandemie die toen net speelde. Daarbij zijn alle drie de bestuursleden solisten, zegt Grijsen. “Ik heb mijn apotheek en beide huisartsen hebben een eigen praktijk. Nu moeten we met z’n drie besturen en draagvlak creëren. Ons doel is om via de scholing meer een eenheid te gaan vormen.”
De lesdag waarbij ‘draagvlak creëren’ centraal stond, sloot hier naadloos op aan. Grijsen: “Wat, waarom en hoe ga je iets bereiken, was de vraag. We kregen tools zó te communiceren dat luisteraars enthousiast worden.” Hij vond de sessie geweldig, want het gaf het bestuur handreikingen voor de praktijk én bracht hen meer samen. “Voordat je iets wil bereiken, kun je broeden op de boodschap waardoor draagvlak creëren gemakkelijker gaat. Heel zinnig voor ons project digitaal gezondheidscentrum.”
Wel vindt hij het jammer dat alleen bestuursleden de scholing mochten volgen. De wijkmanager speelt namelijke een cruciale rol in hun WSV. “Ze is onderdeel van ons team en geeft echt handen en voeten aan ons WSV. Het zou mooi zijn als zij mee kan liften op het geleerde, zodat we dezelfde taal spreken.”
Veilige basis
Dat de groep veilig voelt, helpt het bestuur enorm tijdens de lessen. Grijsen: “In het begin was ik een beetje zenuwachtig. Ik ben bekend met medische cursussen, maar niet met bestuur. Hoe gaat het verlopen, was mijn gedachte. Maar er heerst een hele fijne open sfeer met prettige docenten. Het voelt als een veilige basis waar we ons verhaal kunnen doen.”
Nu breekt er een tijd aan waarin het bestuur de kennis laat landen en het langzamerhand praktisch vorm gaat geven. “We kunnen niet zeggen ‘door de leergang hebben we dit succes behaalt’, maar omdat we onze positie beter kennen, kunnen we dit ook beter overbrengen”, zegt Grijsen. “Het helpt ons duidelijk te hebben wat we willen en daarvoor ook te gaan.”
Dit artikel is onderdeel van een tweeluik over de leergang WSV-besturen. Dit is het tweede en laatste deel. Voor het eerste deel zie: Extra aandacht voor veranderende wereld in WSV leergang – reos